De uitspraak van Verdonk waarin zij aangeeft geen geval van discriminatie op de arbeidsmarkt te kennen is te bizar voor woorden. Het toont niet alleen de gebrekkige kennis van de minister, maar is ook beledigend voor allochtonen die steeds weer merken bij voorbaat minder kansen te hebben. Naïma Azough heeft Kamervragen gesteld.

 

Schriftelijke vragen van kamerlid Azough aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over discriminatie op de arbeidsmarkt, 20 januari 2005

1)     Heeft u op de nieuwjaarsreceptie van FORUM verklaard over discriminatie op de arbeidsmarkt “Niemand kan mij tot dusver een geval tonen waarin dit is bewezen”? 

2)      Bent u het werkelijk met deze stelling eens?

3)      Bent u bekend met het onderzoek van bureau Motivation uit 2004, waaruit blijkt dat 38% van de bedrijven geen nieuwe Nederlanders in dienst heeft en een groot deel van de werkgevers geen allochtonen van Turkse en Marokkaanse komaf in dienst wil nemen, omdat ze de cultuur te afwijkend achten en ze deze werknemers bij voorbaat als minder gemotiveerd zien[1]?

4)      Kent u het omvangrijke onderzoek van professor Bovenkerk medio jaren ’90[2], dat discriminatie door werkgevers bij de werving van nieuw personeel aantoonde?

5)      Welk signaal geven deze ontkennende woorden aan allochtonen die constateren consequent geweerd te worden bij het zoeken naar werk en aan bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlandse jongens die merken geen stage te kunnen vinden?

6)      Meent u dat er een betere methode moet komen om discriminatie op de arbeidsmarkt te kunnen aanpakken danwel te voorkomen; bijvoorbeeld met een systeem van geanonimiseerde sollicitatiebrieven?

7)      Ziet u, naast scholing, voor de rijksoverheid een taak om maatregelen te nemen opdat werkzoekende allochtonen meer kansen op de arbeidsmarkt krijgen (extra voorlichting werkzoekenden, campagne richting werkgevers, hardere aanpak discriminatie)?

[1] Te vinden: http://www.motivaction.nl/Data/indemedia/persberichten/pb200410trendmet…

[2] F. Bovenkerk e.a. Discrimination against migrant workers and etnic minorities in acces to employment in the Netherlands, 1994