Een staatssecretaris die alleen instellingen slaat, lokt uit dat de Kamer haar slaat. Ross kiest opnieuw voor meer straf, controle en bureaucratie voor de verpleeghuizen. Dat zal de problemen verergeren. De verpleeghuizen werken namelijk al hard en efficiënt. De overheid zelf schiet tekort. GroenLinks wil niet meer controleurs maar meer handen aan het bed. Daar is snel meer geld voor nodig.

De problemen binnen de verpleeghuizen zijn al vaak genoeg vast gesteld. Extra controle lost geen problemen op. Er is dringend extra geld nodig om te waarborgen dat ouderen de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Nederland is niet voorbereid op de forse stijging van het aantal mensen met dementie. Er dreigt al snel een tekort van duizenden verpleeghuisbedden te ontstaan. Binnen vijf jaar moeten er 16 000 extra verpleeghuisplaatsen bij.

Dat kan niet zonder extra geld. Verpleeghuizen moeten werken met een veel te krap budget. Daardoor kunnen zij niet zorgen voor extra capaciteit en een betere kwaliteit van de zorg. De verzorgenden en verplegenden lopen zich het vuur uit de sloffen om er het beste van te maken en de verpleeghuizen werken erg efficiënt. De achtergehouden rapporten van Twijnstra en Gudde en Berenschot tonen dat aan: de overhead binnen de verpleeghuizen bedraagt niet meer dan 11,5%. Het ministerie heeft een overhead van 44%. De staatssecretaris zou daar een voorbeeld aan moeten nemen in plaats van opnieuw de problemen in de zorg af te schuiven op de verpleeghuizen. Er is geen behoefte aan meer controleurs aan het bed maar aan meer handen aan het bed.

De staatssecretaris geeft zichzelf met deze reactie een brevet van onvermogen. Een staatssecretaris die alleen instellingen slaat, lokt uit dat de Kamer haar slaat. Op initiatief van GroenLinks vindt er onmiddellijk na het Krocusreces een Kamerdebat plaats met staatssecretaris Ross. Daar kan zij die indruk nog wegnemen door de verpleeghuizen te steunen met goed beleid en voldoende geld.

Evelien Tonkens