Suzanne Kröger: “Onze voorstellen verbeteren het klimaatfonds. We bouwen waarborgen in om te zorgen dat het geld uit het klimaatfonds zo eerlijk en doeltreffend mogelijk wordt ingezet om de klimaatcrisis te bestrijden. We zullen de komende jaren scherp blijven toezien dat onze voorstellen worden uitgevoerd en dat het geld niet vooral bij de grote vervuilers terecht komt. De aanpak van klimaatverandering vraagt een stevige ambitie en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen in het terugdringen van CO2-uitstoot.

Ten eerste komt er komt een vorm van een klimaatplicht voor bedrijven. De industrie die geld wil ontvangen uit het fonds een plan moeten aanleveren waarin ze aantonen hoe ze aan de doelen uit de Klimaatwet gaan voldoen. In de wet wordt vastgelegd dat de Tweede en Eerste Kamer subsidieregelingen kunnen toetsen op deze voorwaarden. Ten tweede wordt rechtvaardigheid vastgelegd in de wet. Zo verzekeren we dat iedereen de klimaattransitie kan meemaken, ongeacht hoe dik hun portemonnee is. Ook wordt er een onafhankelijk adviesorgaan ingesteld dat de uitgaven toetst op sociaal-economische gevolgen. Zo weten we hoe het geld rechtvaardig besteed kan worden.

Daarnaast worden de klimaatdoelen uit de klimaatwet verankerd in deze fondswet. Ook wordt de minister bij het geven van subsidie aan bedrijven verplicht om te verantwoorden waarom subsidies echt noodzakelijk zijn, en niet wordt gekozen voor normeren of beprijzen, leningen of andere financieringsinstrumenten. Tot slot wordt de minister verplicht om onafhankelijk advies in te winnen over hoe de middelen moeten worden besteed. Daarmee wordt gecontroleerd of het geld zo wordt besteed dat we het meeste klimaatwinst boeken.