GroenLinks maakt zich zorgen over de berichtgeving rond het middel Vioxx. Het middel zou erg populair zijn geweest in Nederland. Kamerlid Evelien Tonkens wil daarom weten hoeveel mensen in Nederland Vioxx hebben gebruikt en hoeveel mensen hartklachten hebben of overleden zijn door dit middel.

In de VS heeft het middel voor ernstige hartproblemen gezorgd onder 100 000 patiënten. Het middel is vijf jaar lang verkrijgbaar geweest en is vooral voorgeschreven aan mensen met reumatische pijnklachten. Er wordt geschat dat 100 miljoen recepten zijn uitgeschreven in de VS. Alleen al in Californië kregen ruim 8 000 mensen hartklachten en zijn ongeveer 1500 mensen hieraan overleden.

In Nederland is het middel tussen 2000 en 2003 ook verkrijgbaar geweest. Het bleek erg populair te zijn: er zijn 2 miljoen recepten uitgeschreven. GroenLinks is daarom erg bezorgd en wil weten hoe de situatie in Nederland is. Wanneer het probleem vergelijkbaar is met de situatie in de VS moet de minister stappen ondernemen. Mogelijk verder gebruik dient  te worden voorkomen. Gebruikers dienen op de hoogte  te worden gesteld. Onderzoek moet uitwijzen hoe dit middel op de Nederlandse markt terecht heeft kunnen komen. De fabrikant dient aansprakelijk te worden gesteld voor de gevolgen.

Evelien Tonkens