Uit een Amerikaanse studie blijkt dat er 480 kernwapens in Europa zijn opgeslagen, waarvan 20 in Nederland. Groenlinks wil dat de regering daar opheldering over geeft en er voor zorgt dat deze kernwapens uit Nederland verdwijnen.

Dat de Verenigde Staten kernwapens hebben gestationeerd in Europa is geen geheim. Maar alles wat verder met deze wapens te maken heeft, is met de grootste geheimzinningheid omgeven. Zo weten we niet waar de kernwapens liggen opgeslagen en hoeveel het er zijn. Tot afgelopen week. Toen verscheen er een gedetailleerde studie van een Amerikaanse onderzoeksgroep waarin wordt gesteld dat er mogelijk 480 kernwapens in Europa liggen opgeslagen. De auteur van de studie meldde in het radio 1 journaal dat er 20 van deze wapens op de Nederlandse luchtmachtbasis in Volkel liggen.
GroenLinks wil nu eindelijk duidelijkheid van de regering. Is dit waar en wil de regering zich ervoor inzetten dat in navolging van Griekenland de kernwapens uit Nederland worden teruggetrokken. Steun van de belangrijkste Navo militair is er al. Nu alleen de regering nog. Farah Karimi stelde daarover de volgende vragen aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.

1) Heeft u de artikelen ‘US said to remove its nukes from Greece’  en ‘In Europa staan 480 kernwapens’  gelezen?

2) Kunt u bevestigen danwel ontkennen dat het totaal aantal Amerikaanse kernwapens dat in de Europese NATO landen ligt opgeslagen ongeveer 480 bedraagt? Zo neen, waarom niet?

3) Klopt het dat er 20 van deze wapens op Volkel liggen opgeslagen zoals William Arkin, auteur van het in de NY Times aangehaalde boek, op 10 februari in het radio 1 journaal beweerde? Zo neen, om hoeveel wapens gaat het dan wel?

4) Kunt u bevestigen danwel ontkennen dat de in Griekenland opgeslagen kernwapens inmiddels verwijderd zijn? Zo neen, waarom niet?

5) Onderschrijft u de stelling dat, aangezien Nederland partij is bij het Non-proliferatie Verdrag, zij alles in het werk moet stellen om te streven naar een kernwapenvrije wereld?

6) Bent u bereid om de Amerikaanse regering ertoe te bewegen om de resterende kernwapens die op Nederlands grondgebied liggen opgeslagen terug te halen?

7) Zo neen, waarom niet? Vindt u dat niet in strijd met het NPV, waarbij Nederland partij is? Kunt u hier uitgebreid op ingaan.

8) Klopt het dat de NATO-opperbevelhebben, generaal James L. Jones voorstander is van het weghalen van de Amerikaanse kernwapens in Europa maar dat dit stuit op verzet van sommige politici?

9) Zo ja, welke politici zijn dat? Bent u bereid om zijn pleidooi hartstochtelijk te ondersteunen? Zo neen, waarom niet?