Recente CAO's laten een dramatische daling - van 50% naar 15% -zien in de bijdrage van werkgevers aan Kinderopvang. GroenLinks heeft hier voor gewaarschuwd en vraagt minister De Geus om de nieuwe Wet kinderopvang snel te wijzigen en werkgevers een plicht op te leggen.

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid over het feit dat nieuwe CAO’s een enorme terugval laten zien in werkgeversbijdragen voor Kinderopvang, d.d. 3 februari 2005

1. Klopt het, zoals het FNV stelt, dat uit een reeks van recentafgesloten CAO’s blijkt dat het aantal werkgevers dat bereid is om bij te dragen aan kinderopvang, gedaald is van ongeveer 50% naar slechts 15%? *
2. Deelt u ook het oordeel van de FNV dat deze verslechtering te wijten is aan de nieuwe Wet kinderopvang? Zo nee, waarom niet?
3. Zo ja, wat denkt u daaraan te gaan doen?
4. Bent u bereid een wetswijziging voor te bereiden waarin werkgevers toch een plicht krijgen opgelegd om bij te dragen aan de kinderopvang?
5. Zo nee, wanneer is voor u dan de maat vol; als nog maar 10% van de werkgevers bereid is bij te dragen, 5% of 1%?
6. Wilt u in ieder geval de toezegging doen om uiterlijk in maart 2005 de Kamer een analyse toe te zenden van de kinderopvangregelingen én bijdragen in alle tot dan toe nieuw afgesloten CAO’s. Zodat op een geaggregeerd niveau bekeken kan worden hoe de feitelijke ontwikkeling is en een debat mogelijk is over gepaste maatregelen?

* ANP 139, 3 februari 2005.

Zie ook: Meldpunt Kinderopvang