Nederland is nog altijd een spil in het internationale netwerk van belastingontwijking. In de nota staan 28 voorstellen om daar korte metten mee te maken. De belangrijkste:

  • Bekende financiële sluiproutes sluiten
  • Trustmaatschappijen verbieden
  • Registratieplicht en maatschappelijke eed voor belastingadviseurs
  • Geen geheime deals meer tussen bedrijven en Belastingdienst

Via tienduizenden brievenfirma’s stroomt geld ter waarde van 5,5 keer de Nederlandse economie door ons land heen. Oneerlijk voor mensen en bedrijven die wel gewoon belasting betalen, en bovendien lopen andere landen hierdoor in totaal 22 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

Jesse Klaver: “We weten al tientallen jaren dat er via brievenbusfirma’s en schimmige constructies belasting wordt ontweken door de allerrijkste mensen en bedrijven. En zo kan het dat de bakker meer winstbelasting betaalt dan Shell of Pfizer. En ons kabinet blijft deze constructies faciliteren. Bovendien mag de volgende economische crisis niet betaald worden door huishoudens en daarom moeten we zorgen dat bedrijven eerlijk belasting betalen.”

Paul Tang: “Denk niet dat het voldoende is om één vinger in de dijk te steken als sommige dijken compleet ontbreken. Om stromen van fout en zwart geld in te dammen, moet Nederland meer dijken bouwen en daartoe doen GL en PvdA 28 voorstellen. Met zo'n actieplan komt er een einde aan Nederland als belastingparadijs. Het mooie is dat een Nederlandse aanpak ook andere Europese belastingparadijzen kan overtuigen een omslag te maken.”

Vijf jaar geleden werd in de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies, geleid door PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer, blootgelegd hoe Nederland belastingontwijking faciliteert. Deze nota omvat 28 voorstellen om hier verandering in aan te brengen. Zo stellen Klaver en Tang voor om de belangrijkste sluiproutes voor belastingontwijking te sluiten, willen ze trustmaatschappijen verbieden en moeten belastingadviseurs zich registeren en een maatschappelijke eed afleggen. Ook mogen er geen geheime deals meer gesloten worden tussen bedrijven en de Belastingdienst. Klaver en Tang willen verder dat bedrijven transparant moeten zijn in hun jaarrekening over hoeveel belasting ze betalen.

GroenLinks en PvdA presenteerden de afgelopen twee jaar onder meer een gezamenlijke klimaatvisie, een oppositieakkoord, een alternatief koopkrachtpakket en een aantal initiatiefwetten. Dit gezamenlijke plan om belastingontwijking kan daaraan toegevoegd worden.

Afbeelding van 2 mensen bij het GroenLinks congres in 2019

Word lid van GroenLinks

Enthousiast over dit nieuws?

Word lid van GroenLinks. 💚 Als lid steun je onze strijd tegen belastingontwijking en de alle andere groene en linkse politiek. Lid worden kan al vanaf 2 euro per maand!

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Ik ontvang graag e-mail updates van:
Ben je 27 jaar of jonger?
Contributie

Gemiddeld betalen GroenLinksers € 85 contributie per jaar. De hoogte van de contributie bepaal je zelf, wel geldt er een minimum van € 24 per jaar. Je kunt de hoogte van je contributie baseren op de hoogte van je inkomen.

Let er op dat het door jou gekozen bedrag klopt bij de opgegeven frequentie!

Betaalwijze