Zo wil GroenLinks dat doorreizen naar andere EU-landen voor deze groep makkelijker wordt. Op die manier kunnen deze mensen seksuele en reproductieve zorg elders in de EU krijgen. Daarnaast moeten Poolse NGO’s en mensenrechtenactivisten die hulp bieden ondersteuning krijgen en beschermd worden.

Corinne Ellemeet: “Vrouwen moeten kunnen kiezen voor het afbreken van hun zwangerschap. Een groep gevluchte vrouwen bevindt zich in een extreme noodsituatie: zij zijn ongewenst zwanger onder de meest vreselijke omstandigheden. We kunnen ze niet aan hun lot overlaten. Nederland moet ze te hulp schieten. Daarom stel ik samen met de PvdA en D66 kamervragen.”

Van Sparrentak: “We weten dat Russische soldaten seksueel geweld inzetten als oorlogswapen in Oekraïne. Een deel van de slachtoffers wil bij aankomst in Polen een abortus laten uitvoeren. Maar ook zijn er vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken omdat ze in een onzekere situatie zijn beland door de oorlog. In plaats van hulp, stuiten ze nu op verzet bij de Poolse autoriteiten.”

Momenteel zijn er zo’n 4,3 miljoen mensen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn. Polen vangt als buurland ongeveer 2,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen op.

Poolse pro-abortus organisaties en activisten ontvangen honderden Oekraïense vluchtelingen die om dringende hulp vragen, omdat de reguliere zorg hen geen hulp biedt. Strik: “Deze dappere activisten helpen waar mogelijk, maar zetten hiermee hun eigen vrijheid op het spel. Het (helpen bij het) beëindigen van zwangerschappen is immers strafbaar in Polen, de eerste activisten worden nu al vervolgd. Daarom moet de EU hen effectieve bescherming bieden.”