Lisa Westerveld (GroenLinks): “Het is heel belangrijk dat het steunpakket verlengd wordt. Dit is een sector die niet zomaar is opgestart. Voor een theater- of muziekvoorstelling heb je een gezelschap nodig, een zaal, een regisseur, kostuum- en decorbouwers. Dat krijg je niet in een paar weken georganiseerd. De makers willen zelf aan de slag, maar een steunpakket moet beschikbaar zijn, zodat ze ergens op terug kunnen vallen.”

Lilianne Ploumen (PvdA): “Musea, theaters en concertzalen zijn al anderhalf jaar deels of volledig gesloten. Dat is niet alleen ontzettend vervelend voor bezoekers, maar heeft vooral grote gevolgen voor de 142.000 mensen die in de sector werken. Dit kabinet laat deze mensen keer op keer in de steek. Verlenging van steun is nu nodig.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen benoemde demissionair premier Mark Rutte de culturele sector als zwaar getroffen groep. Westerveld en Ploumen willen dat het kabinet meer doet dan alleen mooie woorden spreken. Het mislopen aan eigen inkomsten van de cultuursector is vooral ten koste gegaan van flexwerkers, zzp’ers, kunstenaars en artiesten, inclusief technici, crews en hospitality. Met 60% is dat het grootste deel van de sector. De verlenging van het steunpakket moet dan ook strengere voorwaarden stellen zodat de steun daadwerkelijk wordt gebruikt om zelfstandigen en zzp’ers aan het werk te houden. Zodat we over een jaar nog steeds een culturele sector hebben die via hun vakmanschap van belangrijke waarde zijn voor de samenleving.