Voor GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is het duidelijk dat de nieuwe Europese Commissie die Jean-Claude Junkcer woensdag voorstelde geen ambtenarenapparaat is, maar een politieke 'regering' van de EU. Eickhout is het eens met deze ontwikkeling omdat de grote uitdagingen waar we voor staan een sterkere EU vragen. Het Europees Parlement moet dan wel een sterk tegenwicht bieden en deze Commissie controleren. Eickhout vreest wel voor de inhoudelijke agenda die deze Europese Commissie zal willen uitvoeren.

“Kennelijk zien de EU-landen in dat Europa gediend is met stevige bestuurders die politiek maken, gezien de hoeveelheid zwaargewichten die de zij afvaardigen,” concludeert Eickhout. Een Europese Commissie die politieker is, vereist echter ook betere politieke controle. “Nog steeds kan het Europarlement geen individuele eurocommissarissen afkeuren. En dat is juist nodig in een politiekere Commissie met meer zwaargewichten.”

Europese topkandidaten

GroenLinks steunde de procedure van Europese topkandidaten, zodat de Europese verkiezingen invloed hebben op wie de voorzitter van de Europese Commissie wordt. Dat Juncker deze handschoen ook verder oppakt en beleidsoverkoepelende vicevoorzitters creëert en zo hiërarchie binnen de achtentwintig eurocommissarissen aanbrengt, heeft dan ook de steun van GroenLinks.

Volgens Eickhout zal een sterkere Europese Commissie tegenwicht moeten hebben van een sterk Europarlement dat hen controleert en kan bijsturen. Jucker moet zijn precieze programma nog verder uitwerken, maar volgens Eickhout voorspelt het voorstel van portefeuilles geen duurzame weg uit de crisis.

"De invulling van de poppetjes geeft al een idee over welke richting Juncker denkt. Door de liberaal Katainen als supervisor boven sociaaldemocraat Moscovici te zetten lijkt de kille begrotingspolitiek onder Rehn snoeihard verder te gaan, terwijl nota bene de Brit Hill de financiële markten moet gaan reguleren.”

Het Europees Parlement start eind september met de hoorzittingen van de eurocommissarissen. Vervolgens mag het Europarlement alleen een ja of nee uitspreken tegen de Europese Commissie als geheel.

Timmermans

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wenst de Nederlandse kandidaat-eurocommissaris Frans Timmermans veel succes in zijn nieuwe baan. Hij is een gedreven politicus met hart voor de Europese zaak. Maar het is jammer dat hij zich vooral moet bezig houden met het terugdringen van Europese regels.

"Nederland stuurt een linkse minister naar Brussel voor een rechtse agenda."

Het is te hopen dat Timmermans ook in zijn nieuwe rol in staat zal zijn bij te dragen aan het versterken van de Europese samenwerking.

Meer informatie

De Europese Commissie heeft een aparte website beschikbaar gemaakt met meer daarop meer informatie over de voorgestelde eurocommissarisen en hun portefeuilles: Towards the Juncker Commission.