South Stream moet niet worden aangelegd, vindt het Europees Parlement. Op voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout roept het Europarlement de EU-landen op om niet langer mee te werken aan deze nieuwe Russische gaspijpleiding naar Europa. GroenLinks is verheugd over deze keuze voor energiezekerheid en hoopt dat het Nederlandse kabinet nu ook haar steun voor South Stream intrekt.

“South Stream is een schoolvoorbeeld van Poetins verdeel-en-heerspolitiek”, stelt Eickhout. “Door sommige landen te paaien met goedkoop Russisch gas, hoopt hij de Europese Unie te verzwakken en zo zijn greep op Oekraïne te versterken.”

South Stream zou van Rusland, onder de Zwarte Zee door, naar Oostenrijk en Italië lopen. De nieuwe gaspijp omzeilt Oekraïne. Zo kan Poetin Kiev blijven chanteren met het dichtdraaien van de gaskraan, zonder zijn leveranties aan andere landen in gevaar te brengen.

Afkicken van Russisch gas

De Europese Unie moet afkicken van Poetins gas, vindt Eickhout. Zijn door het Europarlement gesteunde voorstel roept de EU-landen op om “voorgenomen contracten met Rusland in de energiesector te schrappen, inclusief de gaspijpleiding South Stream".

Eickhout hoopt dat Nederland zijn politieke steun voor South Stream nu intrekt. Afgelopen juni noemde minister Henk Kamp de gaspijp nog een "Russische investering in een goede relatie met de EU". De Tweede Kamer stemde eerder een motie van GroenLinks tegen South Stream weg.